Zelf thuis bier brouwen: alles wat je moet weten

Zelf bier brouwen is een geweldige hobby en je kunt het gebruiken om je favoriete brouwsels te maken. Er is niet veel apparatuur voor nodig en je kunt zelfs beginnen met brouwen met slechts een kleine pot en wat basisingrediënten. Thuis bier brouwen is de afgelopen jaren populairder geworden, waarbij veel thuisbrouwers hun eigen ambachtelijke bieren thuis maken. Het ambacht van het brouwen van bier verschuift van de professionele brouwerij naar de keuken, waardoor het voor iedereen toegankelijker wordt. Of je nu een thuisbrouwer bent of een grote commerciële brouwerij, de ingrediënten om bier te maken zijn verkrijgbaar in startpakketten. Als thuisbrouwen nieuw voor je is, zijn startpakketten ideaal om mee te beginnen. Het maken van een perfect brouwsel is een blijvende passie die vaak moeilijk te beheersen is. Als gevolg hiervan wenden veel bierliefhebbers zich voor begeleiding tot de experts van brouwerijen. Het brouwpakket biedt doe-het-zelf-brouwers alles wat ze nodig hebben om op hun eigen voorwaarden het perfecte brouwsel te maken.

Waaruit bestaat bier?

Bier is een alcoholische drank, die meestal wordt gemaakt met gerst, hop en water. Het bestaat grotendeels uit water en koolstofdioxide. Bier bestaat al eeuwen. Er werd ooit gedacht dat het een medicinale drank was en de drank bij uitstek voor monniken, die het met wijn zouden mengen om een krachtiger brouwsel te maken. Als bierbrouwer is gist een integraal onderdeel van het brouwproces. Gist zal onder bepaalde omstandigheden (temperatuur) bepaalde esters vrijgeven. Dit komt tot uiting in smaak en aroma’s. Naast water, mout, hop en gist kun je ook kruiden en specerijen gebruiken om dit smaakprofiel te veranderen.

Lees tip:  Gezelligheid kent geen tijd!

Verschillende bierstijlen

Pilsner is een biersoort die veel wordt gebrouwen in Tsjechië. Het woord komt uit de stad Plzen, waar het voor het eerst werd geproduceerd in 1842. Bij Belgische bieren geeft de stijl aan wat je kunt verwachten. Een Quadrupel is wat zwaarder in alcohol, dus hij wordt niet zo snel weg getapt. De American style IPA is de meest populaire bierstijl ter wereld, met een hoppige smaak. Deze stijl wordt gebrouwen met een melange van zes verschillende hopsoorten en heeft een alcoholgehalte tussen 4,5% en 6%. Bier is de meest gedronken alcoholische drank ter wereld. Er zijn veel soorten bieren en ze hebben allemaal hun eigen eigenschappen waardoor ze van elkaar verschillen.

De soorten bierkleuren

De kleur van een bier is niet alleen het uiterlijk. Het heeft ook een smaak en daarom kan de kleur van het bier de smaak beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te weten welk type mout je gebruikt bij het brouwen van je eigen ambachtelijke bieren, omdat dit de kleur en smaak van je brouwsels beïnvloedt. Mout is een graansoort die wordt gebruikt om bier te maken. Dit graan zorgt voor de smaak van bier, maar ook voor enkele andere ingrediënten, zoals hop en gist. Mout wordt meestal gemaakt van gerst, met kleinere hoeveelheden gemaakt van tarwe, rogge of haver.

Bitterheid van bier

De bitterheid van bier is het resultaat van de hop die gebruikt wordt bij het brouwproces. De bitterheid geeft het bier zijn unieke smaak en karakter. De bekendste hopplant is Humulus lupulus, die traditioneel wordt gebruikt als bitterstof bij het brouwen van bier. De planten worden gekweekt in een specifieke regio van Noord-Europa en Noord-Amerika. Van hop is aangetoond dat het antimicrobiële eigenschappen heeft.

Lees tip:  Waarop letten bij het kiezen van een Wijnhuis Beda

Bier heeft karakter

Het karakter is het derde deel van het bier. Het is de werkende factor. Gist zet suiker om in alcohol en koolstofdioxide. De gist is het belangrijkste onderdeel van het brouwproces, omdat het tijdens een fermentatieproces suiker omzet in alcohol en koolstofdioxide. Gist is een micro-organisme dat verschillende smaken kan produceren. Bovendien kan gist bepaalde esters afgeven. Als je een Duits Weizenbier drinkt, herken je waarschijnlijk de banaanachtige smaak. Dit is echt de invloed van de gebruikte gist. Bij Belgische bieren zijn er fruitige tonen zoals banaan en peer.

Het recept

Bij het brouwen van je eigen bier draait alles om balans. De consistentie van de gebruikte mout, hop en gist zorgt voor de perfecte smaak voor een aangename pint of een verfrissend glas witte wijn. Het recept voor je perfecte brouwsel gaat niet alleen over ingrediënten, maar ook over de timing en temperatuur van elke stap. Om zelf te beginnen kun je een bierbrouw pakket kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *