Wat is het verschil tussen champagne en wijn?

Champagne is een wijn met bubbels, ofwel een mousserende wijn. Echter niet alle mousserende wijnen zijn champagne. Dit type wijn is namelijk vernoemd naar een regio in Frankrijk. Alleen mousserende wijn die gemaakt is in de regio Champagne in Frankrijk mag zo vernoemd worden. De wijn kan gemaakt worden van verschillende soorten druiven, afhankelijk van het type champagne waar je voor gaat.

Champagne is dus een wijn

De naam Champagne mag dus alleen gedragen worden door wijn met bubbels dat gemaakt is in de regio Champagne. Er zijn een aantal strenge voorwaarden waar de wijnmakers aan moeten voldoen, wat deze wijn zo speciaal maakt. Champagne is over het algemeen namelijk een vrij duur, omdat er niet te veel makers zijn en er heel veel vraag is naar dit type wijn.

Er zijn dus een aantal strikte voorwaarden bij het oogsten van de druiven. Zo moet dit handmatig worden gedaan in de ochtend. De makers van de verschillende soorten Champagne mogen maar een maximale opbrengst hebben van de druiven, en ook van het sap. De fles moet minimaal 15 maanden rijpen en per gemeente van de wijngaard is bepaald wat de kwaliteitsaanduiding van de champagne mag zijn.

Champagne wordt gemaakt van witte wijn en mag gemaakt worden van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze kunnen gecombineerd worden in verschillende hoeveelheden, maar ook kan de wijn uit een soort druif worden gemaakt. Deze combinaties is hoe de verschillende wijnen onder de naam Champagne zich onderscheiden. Vaak worden de verschillende wijnen gecombineerd tot champagne, en worden de bubbels gemaakt door gist toe te voegen die wordt opgelost in de wijn.

Lees tip:  Buikspek, een steeds populairder wordende vleessoort

Het maken van champagne is dus een erg speciaal proces, en de regels zorgen ervoor dat deze wijn niet in overvloed gemaakt kunnen worden. Er is dus erg veel vraag, en niet zo veel aanbod waardoor de prijs van champagne vrij hoog kan liggen.

De verschillen tussen champagne

Omdat Champagne dus kan bestaan uit verschillende combinaties van drie druiven, zit er een aardig verschil tussen de verschillende soorten champagne. Dit is de reden dat sommige merken vaker worden gezocht en duurder zijn als anderen. Dit komt omdat de combinatie van druiven een ander effect kan hebben op de smaak. Daarom heb je soorten Champagne die erg duur zijn, en sommige die iets minder kosten. Over het algemeen is dit type wijn echter wel heel duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *