Buikspek, een steeds populairder wordende vleessoort

We hebben met z’n allen kunnen vaststellen hoe het zogenaamde buikspek door de jaren heen sterk aan populariteit heeft gewonnen. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat er hierbij sprake is van een zeer veelzijdig stuk vlees. Voor dit type vlees geldt dat je ze op een groot aantal verschillende manieren kan bereiden waardoor je telkens tot een geheel ander gerecht komt. In de praktijk betekent dit dat je de mogelijkheid hebt om ze niet alleen te smoren of te braden, maar ook te conserveren. Voor deze vleessoort geldt dat ze als bijzonder smaakvol wordt bestempeld. Dit niet in het minst wanneer ze wordt gepekeld of wanneer ze wordt ingewreven met kruiden. Wil je hier graag meer over te weten komen en wil je graag ontdekken hoe je ze op de best mogelijke manier klaar kan maken? Dan is verder blijven lezen alvast een absolute aanrader!

Wat moet je weten over buikspek? 

Een andere naam die relatief vaak wordt gegeven aan buikspek is varkensbuik. Het gaat hierbij om een behoorlijk sappig evenals vrij vet gedeelte van het varken. Voor dit type spek geldt dat ze bestaat uit verschillende delen, namelijk: 

  • Een laag vel; 
  • De onderhuidse laag vet; 
  • Een laag spierweefsel met bindweefsel;
  • Nog een extra laag spieren.

Wanneer je ervoor hebt gekozen om dit vlees te bereiden zal je kunnen vaststellen dat de verschillende lagen vel, vlees evenals vet een optimale combinatie zullen vormen van knapperige stukken vel evenals het smakelijk, lekker malse vlees. Voor varkensbuik geldt in de praktijk eveneens dat er speklapjes van worden gesneden. Dit gezegd hebbende is het ook prima te bereiden als een groot stuk. Voor buikspek geldt dat het lekker is als het goed wordt gemarineerd met de nodige kruiden. Het beste kies je ervoor om dit vlees langzaamaan te laden braden.

Lees tip:  Lokaal bier lokaal populairder dan grote merken

Buikspek kopen met of zonder zwoerd 

Voor varkensbuik of buikspek geldt dat ze aangekocht kan worden met of zonder zwoerd. Voor zwoerd geldt dat het de buitenste laag is van het vlees. Eigenlijk kunnen we het bestempelen als de huid van het varken. Voor het zwoerd geldt dat ze verantwoordelijk is voor een lekker smaakvol en bovendien eveneens behoorlijk knapperig korstje. Om dit voor mekaar te krijgen moet ze bereid worden op een hoge temperatuur. Er wordt hier in de praktijk ook naar verwezen als zijnde zogenaamde crackling. Let wel op, dit lijkt op het eerste gezicht misschien vrij eenvoudig, maar dat is het niet. De spekrand dient namelijk goed te kunnen drogen. Bovendien is het altijd een goed idee om hier een dag van tevoren al mee te beginnen.

Keuze uit een groot aantal verschillende recepten

Er zijn verschillende redenen aan te halen die er in de praktijk voor hebben gezorgd dat buikspek zo populair is geworden. In eerste instantie is het namelijk zo dat ze op verschillende manieren kan worden bereid wat als gevolg heeft dat ze tegemoet kan komen aan ieders wens. Wanneer je even gaat zoeken op het internet zal je dan ook tot de vaststelling komen dat er zeer veel verschillende recepten bestaan. Ben jij iemand die graag kookt en wil je graag even kunnen experimenteren? Dan zal je kunnen vaststellen dat, dat met dit stukje vlees zonder probleem mogelijk is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *